Povijest
print

Povijest

Karolina – njena priča o dugoj tradiciji

U Osijeku, 1909. godine je počela priča o Karolini. Stjepan Piller je kupio mlin za proizvodnju brašna ‘Slavonija’ i promijenio mu ime u Karolina Mühle. Međutim od mlina za proizvodnju brašna do Tvornice za proizvodnju keksa, vafla i slanica, Karolinu su zadesile mnogobrojne promjene, koje su imale utjecaj na njezin kontinuirani razvoj.

Po završetku II. Svjetskog rata 1946. FNRJ se upisala kao novi vlasnik Tvornice i promijenila joj ime u Sloboda. U doba Slobode tvornica je doživjela najveći procvat: oformila je maloprodajnu mrežu trgovina i počela sa opskrbom grada Osijeka kruhom i pecivom; izgradila se nova Tvornica u istočnoj industrijskoj zoni Osijeka. Već davne 1953. godine je počela proizvodnja vafel proizvoda, a 1966. godine je početak proizvodnje slavnog Jadro vafla. Ubrzo zatim počinje i proizvodnja pereca i slanih štapića Bobi, a zatim i Mota 1972. Sedamdesetih godina počinje među prvima u regiji proizvoditi flips proizvode, te oprema najmoderniju slastičarnu i počinje sa proizvodnjom kolača i smrznutog programa.

Nakon teškog ratnog razdoblja te života i rada na samoj crti bojišnice, 1994. godine Zakonom o pretvorbi Sloboda je konstituirana kao dioničko društvo. Godine 2002. Sloboda postaje dio Lura grupe. Tada počinje dugotrajan proces restrukturiranja u kojem je, u razdoblju manjem od 10 godina, broj zaposlenih sveden na četvrtinu. Dolazi do zatvaranja proizvodnje kruha i slastičarne, prodaje se maloprodajna mreža i poslovna zgrada te se djelatnost poduzeća fokusira na proizvodnju keksa, vafla i slanica na njenoj sadašnjoj lokaciji. Društvo dva puta mijenja ime, najprije u Lura-keksi d.o.o. a dvije godine kasnije se donosi odluka o vraćanju starog imena Karolina. Karolina 2006. godine postaje članicom Lorenz Bahlsen Snack World grupe. Kao jedna od Tvornica Lorenzove multinacionalne kompanije postaje centar za razvoj ekstrudiranih proizvoda uz nastavak proizvodnje svojih poznatih slatkih brandova. Za vrijeme Lure, a kasnije i Lorenza, kompanija je znatna sredstva uložila u redesign ambalaže, razvoj novih modernih pakiranja, te inovacije proizvoda unutar Jadro i Moto branda.

Karolina je od 24.03.2011. godine, postala članicom Kraš grupe. Nastavljajući tradiciju i slijedeći postojeće vrijednosti započela je sa novim razvojnim ciklusom, koji je sad upotpunjen iskustvima najvećeg konditorskog proizvođača u regiji Kraša d.d.
Integracijom Karoline u Kraš grupu, ostvaren je dio vizije Kraša gdje Osijek postaje najjači centar za proizvodnju ravnih vafla u regiji.