Karolina

Priča o dugoj tradiciji

2021.

Nove investicije i pripajanje matičnoj tvrtki

U 2021. godini realizirana je glavnina investicije u novu liniju Moto keksa, a uz ostale investicije u pogone koncem godine Karolina d.o.o. pripojena je matičnoj kompaniji Kraš prehrambenoj industriji d.d. Ovo spajanje osigurat će bolji plasman prepoznatljivih brendova s dugom i respektabilnom tradicijom koji su svoju snagu izgradili na vrhunskoj kvaliteti.

1891.

Stjepan Piller – osnivač Karoline

Stjepan Piller (1861. – 1925.), osnivač Karoline i jedan od imućnijih Osječana, 1891. kupuje zemljište u Donjem gradu na kojem je 1898. izgrađen paromlin kojeg je nazvao prema supruzi i kćeri – Karolina.

1907.

Adaptacija paromlina

Godine 1907. Piller je izgradio spremište za brašno, a 1909. posudio je benzinski motor od Trgovačko-obrtničke komore i započeo meljavu brašna koje je bilo namijenjeno za prodaju. Početkom srpnja 1912. godine angažirao je osječkog ovlaštenog graditelja Ivana Domesa da mu izradi nacrt adaptacije paromlina Karolina Mühle, koji je Gradsko poglavarstvo Slobodnog i kraljevskog grada Osijeka odobrilo 22. srpnja. 

1920.

Izgradnja tvorničkih zgrada i proširenje proizvodnje

Tvrtka Stjepan Piller i sinovi / Stefan Piller und Söhne registrirana je 1920. godine kao poduzeće za tjeranje mlinske industrije i tjeranje gostioničarskog obrta u Osijeku. 1922. godine izgrađena je jednokatna tvornica keksa te je provedena i nadogradnja Karolina paromlina. 

1926.

Karolina proširila proizvodnju oblatni i vafla

1926. godine Karolina proširila proizvodnju oblatni i vafla, a godinu nakon izgrađena je nova tvornička prostorija u koju su smještene novonabavljene dvije vafel peći za proizvodnju oblatni. Sljedeće godine Karolina je utemeljena kao dioničko društvo.

1932.

Veliki požar u Karolini

U petak, 4. ožujka 1932. godine došlo je do velikog požara u tvornici keksa Karolina d.d. Bio je to jedan od najvećih i najzamašnijih požara, koji su se dogodili zadnjih godina u Osijeku. Požar je uništio ¾ tvorničke infrastrukture. 

1933.

Novo ime – Karolina tvornica keksa i biskvita

Paromlin je izdvojen iz Karoline i od tada tvornica posluje pod novim imenom: Karolina tvornica keksa i biskvita.

1941.

Ratne godine

Izbijanjem Drugoga svjetskoga rata za proizvodnju je bilo teško nabaviti sirovine i tvoriva, a očit je bio i manjak stručne radne snage. Sve je to utjecalo da se vodstvo poduzeća usmjeri i na novo polje rada – proizvodnju pekmeza i marmelade. Unatoč ratnim poteškoćama rezultati su bili zadovoljavajući i u proizvodnji keksa i tjestenine. 

1947.

Karolina postaje Sloboda

Tvrtka Karolina brisana je početkom 1947. godine kada je u registar upisana SLOBODA, tvornica keksa, tjestenine i marmelade. Tvornica je proizvodila keks i kruh, a u svojim prodavaonicama je prodavala keks, kruh, pecivo i mliječne proizvode.

1957.

Početak rada novih linija - glaziranje i čokoladiranje

Godine 1957. proradile su linija glaziranja i linija čokoladiranja. Ova potonja je bila široka svega 50 cm i za 8 sati rada davala je nekoliko stotina kilograma čokoladirane robe. 

1959.

Novi pogon – Industrijska slastičarnica

Industrijska slastičarnica proizvodila je čajno pecivo, kokos-pusle, piškote, doboš-torte, anis-pusle i slične proizvode. Otvorenjem toga pogona povećana je godišnja proizvodnja keksa i vafla za 43%. 

1962.

Rođenje slavnog JADRO keksa

Jedan od najpoznatijih brendova Karoline nastao je 1962. godine, nakon novih ulaganja u vafel postrojenje. Riječ je o novom stroju za mazanje koji je omogućavao izradu proizvoda s dvije i tri vrste fila. 

1963.

Slani štapići Bobi i novi pogon

U novom pogonu s najsuvremenijom tehnikom i tehnologijom proizvodnje keksa, vafel proizvoda, slanih pereca i koktel peciva, proširen je proizvodni asortiman sa slanim štapićima Bobi. 

1968.

Nova hala, linije i asortimani

Tijekom 1968. godine ubrzano je tekla izgradnja nove hale na Zelenom polju. Od te godine, uvođenjem u proizvodnju visokoautomatiziranih linija, a posebice strojeva za pakiranje keksa i vafla, postignuti su na tom polju izvanredni rezultati. 

1971.

Novi proizvodi, a među njima i MOTO keks

Na samom početku godine kupljen je sendvič-stroj za obrađivanje i mazanje raznih vrsta keksa. Do kraja godine pojavili su se razni novi proizvodi, a među i njima MOTO keks, koji do današnjeg dana nije promijenio svoj poznati oblik. 

1977.

Proširenje asortimana za grickanje

U siječnju 1977. godine u proizvodnju je stavljen novi proizvod BOBI-FLIPS od kukuruzne krupice. Novim proizvodom je značajno dopunjen postojeći asortiman proizvoda za grickanje koji se do tada sastojao od Ribica, Bobi-štapića, Bobi-pereca i krekera. 

1984.

Tvornica prima najviša priznanja za svoje proizvode

Po mišljenju potrošača 1984. godine čak četiri Slobodina proizvoda osvojila su 1. mjesto: Jadro miješani vafel, Napolitanke, Kings mocca i Bobi flips. O kvaliteti proizvoda govori i činjenica da je Tvornica tada sa pojedinim grupama proizvoda – punjenim čajnim pecivima i slanim trajnim pecivima bila na 1. mjestu po proizvodnji u državi.

1991.

Početak rata

U vrijeme najžešćih napada, u Slobodi se prešlo na ratnu minimalnu proizvodnju najpotrebitijih prehrambenih proizvoda. Zbog nemogućih ratnih uvjeta krajem listopada 1991.  godine obustavljena je proizvodnja keksa na neko vrijeme, no pekara je svakodnevno i dalje proizvodila pekarske proizvode koji su distribuirani putem slobodinih trgovina. 

1994.

Sloboda dioničko društvo

Nakon teškog ratnog razdoblja te života i rada na samoj crti bojišnice, 1994. godine  Zakonom o pretvorbi Sloboda je registrirana kao dioničko društvo.  Sastojala se od Tvornice keksa, vafla i slanica, Pogona kolača, Tvornice kruha i maloprodaje.

2002.

Borba za akviziciju Slobode d.d.

Do kraja 2002. godine LURA d.d. Zagreb postaje većinski vlasnik te sljedeće godine tvrtka posluje pod nazivom LURA-KEKSI tvornica keksa i kruha d.o.o. Tada je započeo dugotrajan proces potpunog restrukturiranja tvrtke. 

2005.

Samostalno poslovanje i povratak starog imena – KAROLINA d.o.o.

Izdvajanjem poslovnih funkcija iz Lure stvorili su se ponovno preduvjeti za samostalno poslovanje te 23. svibnja 2005. godine vlasnik mijenja naziv tvrtke u KAROLINA tvornica keksa, vafla i slanica, društvo s ograničenom odgovornošću. Karolina je u tom vremenu znatna sredstva uložila u redizajn ambalaže, razvoj novih modernih pakiranja te inovacije proizvoda unutar Jadro i Moto branda. 

2006.

Karolina postaje članica Lorenz Bahlsen Snack World grupe

Kao jedna od Tvornica Lorenzove multinacionalne kompanije Karolina postaje centar za razvoj ekstrudiranih proizvoda i krekera, uz nastavak proizvodnje svojih poznatih slatkih brandova. Lorenzovi proizvodi su se u Karolini uglavnom proizvodili za tržišta Austrije, Njemačke i Poljske, te manji dio za tržište regije, a time je u tvornici bila izjednačena količinski proizvodnja slatkog i slanog asortimana.

2007.

Novi logotip i redizajn brendova Jadro i Moto

Tvornica dobiva novi logotip Karolina koji utječe na promjenu korporativnog identiteta, te se veže uz slatki asortiman proizvoda i vodi do ponovnog redizajna brendova Jadro i Moto. 

2011.

Karolina postaje članicom Kraš grupe

Karolina je 24.03.2011. godine postala članicom Kraš grupe. Nastavljajući tradiciju i slijedeći postojeće vrijednosti započela je s novim razvojnim ciklusom, koji je sad upotpunjen iskustvima najvećeg konditorskog proizvođača u regiji – Kraša. Integracijom Karoline u Kraš grupu, ostvaren je dio vizije Kraša gdje Osijek postaje najjači centar za proizvodnju ravnih vafla u regiji.

2012.

Velika investicijska ulaganja sve do danas

Od 2012. do 2018. godine realizirani su projekti vrlo značajnih investicijskih ulaganja na lokaciji Karoline u Osijeku, a u cilju povećanja proizvodnje u svrhu održivosti, zamjene stare opreme novom, automatizacije procesa, povećanja produktivnosti rada, uređenja infrastrukture, aktivnosti vezanih uz ispunjenje zahtjeva standarda kvalitete i propisa te poboljšanja uvjeta rada radnika. Sve vodi krajnjem cilju – očuvanju vrhunske kvalitete proizvoda što je misija naše tvrtke.

O nama