Novosti
print

Novosti

Karolina u muzeju Slavonije

(01.02.2016.) Karolina u muzeju Slavonije

Tko je Karolina, što je proizvodio Szinicz, a što Povischil, gdje su bili saletl i zdenac?
Fotografija: Mlada “Karolina” ispred portreta Karoline, prema kojoj je nazvana industrija keksa u Osijeku

OSIJEK
- U Muzeju Slavonije, u zgradi Magistrata (Trg Sv. Trojstva 6), u Tvrđi, svečano je otvorena izložbe pod nazivom ”Osječko”, čiji je autor koncepta Ante Grubišić.

Muzej Slavonije u prostorijama prizemlja izložio je iz svojih zbirki izbor predmeta koji su nastali na povijesnom području grada Osijeka – od prapovijesti do suvremenog doba, ili se na bilo koji način vežu uz Osijek. Izložbom predmeta umjetničkog obrta, industrije, arheologije, likovne umjetnosti, izdavaštva i raznih drugih oblika svakodnevnog života želi se pokazati bogatstvo materijalne i nematerijalne baštine Osijeka. Izložba bi trebala evocirati sjećanja na ono što je bilo osječko, ili pak potaknuti na razmišljanje o onome što bismo mogli nazvati brendom Osijeka.

Čak i stariji Osječani, posjetitelji izložbe nisu se mogli sjetiti jesu li u životu vidjeli violinu Franje Krežme, ili tamburicu Paje Kolarića. Uz nju tu je i vrijedna slika Julija Knifera i “plavo” ulje Josipa Leovića. Posebno mjesto, otkrio je viši kustos Grgur Marko Ivanković, jesu cigle najčešće izrađene u Osijeku ili okolici, od kojih su bili sagrađeni osječki bedemi i kuće, ili čak kanalizacija. Mjesto na zidu dobio je čak i crijep s kraja 19. stoljeća donesen na sam dan izložbe. Podsjetili su se posjetitelji i namještaja i stolica Povischil pa željezne robe Szinicz, saponijinog Kalodonta, Kanditovih čokolada, kožnih proizvoda osječke Kožare, jakni i odjela IMK Slavonije, keksa Jadro, šibica... Posebno mjesto imao je portret Karoline, prema kojoj je ime dobila industrija keksa i vafela (kasnije Sloboda). Tu su i nekadašnje osječke novine i među njima i stari Glas Slavonije. Uz brojne fotografije starog Osijeka (tramvaji, tržnica i WC na donjogradskom trgu, staro mjesto spomenika Šokčevićevoj pukovniji, saletl i zdenac u Gradskom vrtu...), portret je prvog osječkog Akademika Mije Kišpatića.

“Izložbom bismo htjeli skrenuti pozornost na značenje Osijeka, a sadržajem se obratiti Osječanima te svima onima koji (još uvijek) upoznaju Osijek”, kaže ravnatelj Denis Detling, još jednom spomenuvši sponzore izložbe (Karolina d.d., Osječka pivovara d.d., Foto art d.o.o., Croatia osiguranje d.d., Metronet d.d., AC Buljubašić i Grad Osijek). Ta se izložba može (i mora) pogledati do siječnja 2017. godine.

(Izvor: Glas Slavonije, D. Kovačević, 12. i 13.12.2015.)

natrag