Novosti
print

Novosti

Kraš investirao u tehnologiju Karoline pet milijuna eura

(01.09.2011.) Kraš investirao u tehnologiju Karoline pet milijuna eura

Nakon uspješnog preuzimanja Kraš investirao u tehnologiju Karoline pet milijuna eura

Dovršetkom prve faze investicijskog ciklusa najavljivanog nakon preuzimanja, Karolina d.o.o. Osijek nastavlja proizvodnju u značajno unaprijeđenom prostoru uz uvođenje novog asortimana proizvoda. Tijekom ljetnih mjeseci u Karolini su postavljene dvije nove linije za proizvodnju vafla na kojima od rujna započinje proizvodnja obiteljskih pakiranja Kraševih Napolitanki. U prvu fazu razvoja Karoline investirano je 5 milijuna eura.
Neposredno po uključivanju Karoline Osijek u Kraš grupu u veljači ove godine, započeto je provođenje poslovne strategije raspodjele proizvodnje keksa u tvornicama u Zagrebu, Osijeku i Prijedoru, a u cilju kvalitetne segmentacije asortimana i prilagodbe zahtjevima pojedinih tržišta.
Nakon opsežnih priprema, u Karolinu je tijekom ljetnih mjeseci izvršeno preseljenje dvije, od planiranih četiriju linija za proizvodnju vafla. Preseljena je novokupljena oprema za pripremu i izradu vafl listova i krema te je dopunjena novim strojevima za pakiranje.
Prethodno su uređenjem prostora, poboljšani tehničko-tehnološki uvjeti rada i uvedene međunarodno priznate norme koje jamče iznimnu kvalitetu proizvoda. Investicijski ciklus započeo je ulaganjima u infrastrukturu, a svi radovi obavljeni su u suradnji s domaćim dobavljačima i izvođačima radova. Osim građevinskih zahvata na samom objektu, proveden je i niz sigurnosnih mjera koje uključuju izgradnju protupožarnog zida, uvođenje vatrodojave i uređenja nosivih dimnjaka. Također je proveden projekt hlađenja visokoregalnog skladišta i proizvodnih hala sukladno zahtjevima tehnoloških procesa.
Poduzetim aktivnostima uređenja i klimatiziranja proizvodnje i radnih prostora, značajno su unaprijeđeni uvjeti rada radnika čemu Kraš oduvijek poklanja značajnu pažnju. Nakon puštanja linija u rad u tvornici Karolina zaposleno je 40 radnika.
Osim vlastitih proizvoda Jadro i Moto, Karolina će mjesečno proizvoditi do 600 tona obiteljskih pakiranja Kraševih napolitanki na novim linijama na kojima je dodatno investirano u ambalažu i pakiranje. Napolitanke proizvedene u Osijeku na tržištu će se pojaviti u redizajniranom pakiranju. Kraš planira ulaganje u redizajn i ostalih proizvoda iz ove grupe proizvoda. U tijeku je usklađivanje normativnih akata o uvođenje certifikata za proizvodnju po posebnim zahtjevima (Halal, Kosher).
Druga faza planira se za studeni ove godine kada će se preseliti proizvodne linije slanog programa te provesti integracija tvornice u Krašev informatički sustav temeljen na vlastitim aplikacijama. Kraš planira nastavak razvoja proizvodnje i nabavke novih linija, a dinamika provođenja istih ovisit će o izlasku Hrvatske iz gospodarske krize, odnosno o ponudi i potražnji za proizvodima u okruženju.

natrag